Čiurlionis als schilder
Museum Belvédère is het eerste museum in Nederland dat een tentoonstelling wijdt aan het werk van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Čiurlionis is de belangrijkste componist en beeldend kunstenaar van Litouwen. Kunsthistorici vergelijken hem met tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky.
Hoewel het werk van Čiurlionis in de jaren dat Litouwen deel uitmaakte van de Sovjet-Unie vrijwel onbekend bleef in het Westen, hebben veel grote musea over de hele wereld de afgelopen decennia tentoonstellingen aan hem gewijd. In 2024 biedt Museum Belvédère dit unieke dubbeltalent een podium in Nederland. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de latere werken van Čiurlionis, geschilderd met temperaverf, waarin hij een symbiose vindt tussen beeldende kunst en muziek.
Aan het begin van de vorige eeuw ontwikkelde Čiurlionis zijn eigen symbolische stijl, waarbij hij putte uit Litouwse sagen, mythen, sprookjes en volksovertuigingen, maar ook uit niet-westerse culturen, variërend van het Oud-Egyptisch, Indiaas tot Aziatisch. Met de tekening als basis maakte Čiurlionis veel temperaschilderijen waarin geheimen worden opgeroepen en de aardse wereld wordt verbonden met het bovennatuurlijke.
In plaats van de werkelijkheid – zoals wij die (her)kennen – verbeeldde hij met zijn werk een andere wereld. Deze weergave van ongekende beelden en werelden loopt als een rode draad door zijn werk. Het ging hem nooit om abstracties, maar om het mentaal voorstelbare.