Toeristische informatie

Welkom in Oranjewoud en de Friese Wouden, het land van natuurlijk ritme. Samen vormen zij het bosrijke deel van Friesland waar je kunt ondervinden dat niet het overvloedige goed is, maar het goede overvloedig en waar je geprikkeld wordt om het authentieke karakter van de streek te ontdekken.

Oranjewoud

Voor koninklijke bossen hoef je niet bij Apeldoorn of De Vuursche te zijn. Ook Friesland heeft koninklijk groen: Oranjewoud. Dit koninklijke bos ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin.

Mooi is ook het museumpark, dat in de oorspronkelijke barok stijl is gereconstrueerd. Met Museum Belvédère, een museum voor moderne kunst in relatie tot het Friese landschap. Het lage gebouw van het museum, in de vorm van een blokkendoos, neemt zo’n bescheiden plaats in tussen hemel, water en aarde dat het perfect aansluit bij zijn koninklijke omgeving.
 

Friese Wouden

'Het mooiste stukje Drenthe in Friesland’ noemen de Drenten De Friese Wouden gekscherend. Waar je in het westen en midden van Friesland vooral meren vindt, toont de zuidoosthoek een ander gezicht. Kleinschalige landschappen met mooie bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden en kronkelende beken wisselen elkaar af. En er is hier van alles te doen. Je vindt in de Friese wouden onder meer wandelroutes, een speelbos en spartelvijver.

Van alle Friese beekdalen heeft het beekdal van het Koningsdiep de tijd het best doorstaan. De Tjonger is niet alleen Nederlandse enige taalgrens binnen de landsgrenzen, het is ook een prachtriviertje. En in de Tjongervallei gaan mooie natuur en rijke historie hand in hand. Mooi is ook het beekdallandschap aan weerszijden van de Linde, met moeras, heide, bossen, bomensingels en open weidegebieden.

Download het Friese Wouden Magazine.