Zzzoem! (première)

Compositie voor insecten, speakerbloembed en fagot


icon-timeza 4 juni 10:00-17:00

icon-pointerKas van Nas

Zzzoem! (première)

Verlaat de gezellige drukte van de Overtuin en ga samen met natuurschrijver Koos Dijksterhuis en voormalig Componist des Vaderlands Mayke Nas op een bijzondere excursie.

Op expeditie
Na een korte oefening om de zintuigen te scherpen, wandel je in een kleine groep met Koos door de natuur van Oranjewoud. Koos vertelt over wat er onderweg groeit, bloeit, fladdert en zoemt. Hij is een echte verteller en brengt je naar Mayke, die op haar eigen wijze over de natuur vertelt. Zij doet dat met muziek in een op een weiland geplaatste kas. In opdracht van Oranjewoud Festival heeft zij speciaal hiertoe een instrument ontworpen en gebouwd - een meerstemmig bloembed bestaande uit mechanisch aangedreven luidsprekertjes op steeltjes. Als festivalbezoeker ben je getuige van het allereerste muziekstuk dat zij voor dit instrument heeft geschreven.

Bijen en bloemen
Bij het componeren voor dit 'zoemorkest' liet zij zich inspireren door de vele insecten in haar eigen moestuin. De aanschaf van een macrolens zorgde ervoor dat zij alles wat vluchtig in de tuin langs zoemde ook écht kon gaan zien. ‘Ah, een bij...’ werd: ‘Ha! Een tronkenbijtje!’ of ‘Hé! Een pluimvoetbij!’. Idem met de vliegjes, wespen, kevers, spinnen, torretjes et cetera. Van anonieme voorbijgangers werden het herkenbare gasten, elk met hun eigen karakteristieken. Uiteraard mag je Mayke alles vragen over dit project in progress, want het instrument ontwikkelt zich nog verder en meer muziek volgt. Tot slot wandel je op eigen gelegenheid in 20 minuten terug naar de Overtuin.

Startpunt: informatiepunt bij de festivalentree.

Musici en uitvoerders

Alban Wesly, fagot (opname)
Koos Dijksterhuis, verteller
Mayke Nas, componist

Programma

Mayke Nas – Zzzoem! #1 (première)

Bestellen

€ 12,50
€ 6,25 (jongeren 19 t/m 30 jaar)
€ 2,50 (kinderen t/m 18 jaar)

Prijzen exclusief € 2,50 service- en transactiekosten per bestelling.

Uitverkocht

Persoonlijk Passe-Partout
Stel je eigen Persoonlijke Passe-Partout samen en ontvang tot 30% korting op de normale kaartprijzen, inclusief toekomstige bestellingen. Meer informatie >

Heb je een dagkaart, dan kun je voor een reservering bellen naar 0513-201158.

Oranjewoud Festival is netwerkpartner van de Dag van de Componist.