The Art of Freedom

Julia Philippens & Xavi Torres: groovy jazz met klassieke allure


icon-timeFri 31 May 18:15-19:15

icon-pointerRabobank Paviljoen

The Art of Freedom

Klassieke musici staan erom bekend een zeer hoog technisch speelniveau na te streven. Dit stelt hen in staat klassieke muziek in al haar verfijningen over het voetlicht te brengen en daarmee de achterliggende gevoelswereld te ontsluiten. Als het op improviseren aankomt, heeft men echter twee ‘linkerhanden’. Bij jazzmusici lijkt het precies andersom te zijn: techniek is ondergeschikt aan groove, flexibiliteit en improvisatietalent om daarmee de losheid te vangen van jazzmuziek. Jazzvioliste Julia Philippens (o.a. Fuse) en jazzpianist Xavi Torres zien dat anders. Beiden zijn klassiek opgeleid en geloven dat ‘klassieke’ technische vaardigheden de zeggingskracht en raffinement van jazz tot nieuwe hoogtes kunnen brengen. Om het perfecte huwelijk te sluiten tussen beheersing en vrijheid begonnen zij een nieuw duo en kozen Oranjewoud Festival als een van de eerste plekken om zich te presenteren.

Bij elkaar vinden zij wat zij soms missen in hun directe muzikale omgeving. Zij schrijven stukken voor elkaar waarin zij elkaar de ruimte geven om totaal zichzelf te kunnen zijn, maar zich tegelijkertijd opnieuw moeten uitvinden om het stuk interessant te houden. Uiterst kwetsbaar is het duo met dit programma. Geen bas of drums om op terug te kunnen vallen tijdens ruige improvisaties. Hoe verder ze wegdrijven van de originele compositie hoe spannender de terugkeer is naar het hoofdthema.

Een mix van Spaanse passie en Hollandse nuchterheid, ijdele romantiek ruw verstoord door cynisme, gevecht en verzoening. Niets bestaat zonder het tegenovergestelde, zo ook niet bij Philippens en Torres.

Musici en uitvoerders

Julia Philippens & Xavi Torres, viool/piano

Bestellen

€ 19,50*
€ 9,75 (jongeren 16 t/m 30 jaar)
€ 2,50 (jongeren t/m 15 jaar)

*exclusief stapelkorting

› Bestel kaarten