How to Play the Cactus

Cactophonie van geluid


icon-timezo 22 augustus 12:45-13:45

icon-pointerParklandschap Oranjewoud (Expedition)

How to Play the Cactus

Survivor
De cactus is een prikkelende, rare, onbekende, enge, nieuwsgierig makende en vooral bijzondere plant die als een van de weinige planten kan overleven in extreme omstandigheden. Op die manier reflecteert de plant op de wereld van nu waarin COVID-19 een belangrijke rol speelt, vindt Tatiana Koleva, artistiek leider van Youth Percussion Pool: ‘De naalden van een cactus staan voor mij symbool voor onze angst voor het virus. Maar het is ook een plant die zich aanpast aan nieuwe situaties, zoals wij met z’n allen nu proberen te doen. De cactus leeft afgezonderd en op zichzelf en symboliseert daarmee de isolatie en beperkte maatregelen waarmee wij nu te maken hebben.’

Samenspelen
Omdat wij door COVID-19 allemaal in hetzelfde schuitje zitten, ervaren we ook een gevoel van saamhorigheid. Participatie van het publiek is daarom een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Ooit gedacht dat je samen een prachtig geluid kon halen uit takken, of uit de naalden van een plant? Het ensemble verzamelt een keur van simpele objecten uit de natuur die zij samen omtoveren tot percussie-instrumenten, zoals takken (claves), stenen, bloempotten (bellen) en bonen (shakers), die zij samen met het publiek bespelen.

Marimba
De marimba, het hoofd- en lievelingsinstrument van Tatiana, zal in How to play the Cactus niet ontbreken. Je zou zelfs met een knipoog kunnen zeggen dat de marimba een link heeft met de cactus. Meegebracht door de slaven uit Afrika is het een van de meest populaire instrumenten van Centraal Amerika, met name in Guatemala en Mexico. Twee landen met een zeer uitgesproken en krachtige eigen volksmuziekcultuur en waar cactussen een belangrijk onderdeel van de lokale flora zijn.

Musici en uitvoerders

Programma

Louis Andriessen - Woodpecker (1999)
Gene Koshinski ​​​- As One (2007)
John Cage - Living Room Music (1940)
Iannis Xenakis - Rebond B (1987-1989)
John Cage - In A Landscape (1984, arr. Tatiana Koleva 2020)
Tatiana Koleva - Cactophony (2020) + publiek
Stephen Wibley - HIGUITA! (2012)        
Youth Percussion Pool - Drum Battle (2021)

Bestellen

€ 17,50
€ 8,75 (jongeren 16 t/m 30 jaar)
€ 2,50 (kinderen t/m 15 jaar)

Prijzen exclusief € 2,50 service- en transactiekosten per bestelling.

Persoonlijk Passe-Partout
Stel je eigen Persoonlijke Passe-Partout samen en ontvang tot 30% korting op de normale kaartprijzen. Meer informatie >

Geannuleeerd

Vanwege het slechte weer is dit concert geannuleerd. Het concert van 15.00 uur wordt verplaatst naar Hotel Tjaarda.