8 by Michael Gordon

Cello Octet Amsterdam in een zinderend nieuw werk


icon-timeSat 1 June 18:45-19:45

icon-pointerFB Oranjewoud Paviljoen

8 by Michael Gordon

Zo’n vijftig hypnotiserende minuten lang spelen de cellisten van Cello Octet Amsterdam “8”, een nieuw werk van de Amerikaan Michael Gordon, een van de oprichters van het spraakmakende New Yorkse nieuwe-muziekcollectief Bang on a Can. De strijkers zijn in een denkbeeldige cirkel opgesteld waarbinnen het publiek plaatsneemt, zittend op bankjes en kussens. De muziek zoemt, zaagt, zindert en zoeft terwijl een gevoel van tijdloosheid zich meester maakt van de luisteraars. Het geluid overspoelt het publiek in golven om zich vervolgens terug te trekken als een naderende tsunami. Dan weer buitelen ritmes over elkaar heen en vormen samen langzaam verschuivende patronen die als draaikolken het publiek omcirkelen. Tot slot richten de musici zich op elkaar en lijken zij in een geleidelijk zachter wordend slot te verdwijnen in het eindeloze universum van de stilte.

Michael Gordon over deze bezetting: “Eight cellos is an ocean of sound. It is mysterious and has an inevitability about its power. I have traveled up and down the secret passageways of the cello, exploring strange sparkling notes and the notes between the notes. I can drown in the lowest spectrum of the cello, the true powerhouse of the bass; but in the upper realms incomprehensible worlds become visible, wispy beams of sound bend into thin air and disappear. It is with great anticipation that I look towards a new work for Cello Octet.”

“8” benadert het Cello Octet als punten van geluid in een ruimte die, wanneer gemanipuleerd, een driedimensionale structuur wordt, een sculptuur die kan worden vastgehouden en aangeraakt. Geluid wordt een object om te zien en naar te verlangen. Alsof je door een museum wandelt, kan de luisteraar creaties van verf, canvas, steen en hout bewonderen. Maar... het beeld is gemaakt van geluid in al zijn vluchtigheid en bestaat niet in ruimte maar in tijd. De reden dat de acht cello's een cirkel in en rond het publiek vormen, is om de beweging van deze geluids- en omgevingsbeleving het meest te benaderen.

“8” ging in 2018 in première tijdens de Cello Biënnale Amsterdam en Festival November Music in Den Bosch.

Tip: luister voorafgaand aan dit optreden wat Thea Derks te vertellen heeft over 8. Meer informatie >

Musici en uitvoerders

Cello Octet Amsterdam

Bestellen

€ 22,50*
€ 11,25 (jongeren 16 t/m 30 jaar)
€ 2,50 (jongeren t/m 15 jaar)

*exclusief stapelkorting

› Bestel kaarten

Bij dit concert zijn wij te gast bij Staatsbosbeheer.

This concert is included in the international visitor programme.