Piano's Maene

Samenwerking

In 2021 is Oranjewoud Festival een partnerschap aangegaan met Piano’s Maene, een van de grootste pianobedrijven van Europa met zes vestigingen in Nederland en België. Piano's Maene is exclusief Steinway & Sons dealer en leverancier van een groot aantal concertzalen, theaters, culturele centra, muziekscholen, conservatoria, festivals en evenementen.

Veel pianisten in alle genres (klassiek, jazz, pop, lichte muziek) doen steevast een beroep op Piano’s Maene voor het stemmen en onderhouden van hun eigen piano of vleugel, of voor de levering van instrumenten die tijdens hun optredens worden gebruikt. In 2019 nam Piano’s Maene het Nederlandse Ypma Piano’s over, waarmee Oranjewoud Festival eerder een samenwerkingsverband had. 

Chris Maene vleugel: traditie en innovatie

Piano’s Maene is een familiebedrijf, opgericht in 1938. Het werd door Chris Maene, tevens pianobouwer, uitgebouwd tot een uniek en veelomvattend pianobedrijf. Hij leerde het ambacht van instrumentenbouwer in het piano-atelier van zijn ouders. Sindsdien heeft hij vele historische instrumenten gebouwd, gerestaureerd en verzameld. Chris Maene specialiseerde zich in het bouwen van klavecimbels en pianofortes, gebaseerd op de grotere klankdiversiteit en transparantie van historische instrumenten. Gaandeweg groeide het verlangen om een eigen moderne concertvleugel te bouwen met andere klankeigenschappen, met als doel een geldig artistiek alternatief te bieden voor de bestaande concertvleugels. Om dit te realiseren greep Chris Maene terug naar het oorspronkelijke 19e-eeuwse basisprincipe van de rechte, parallelle besnaring: de bassnaren zijn niet gekruist ten opzichte van de andere snaren, maar lopen er evenwijdig aan.

In 2013 gaf pianist en dirigent Daniel Barenboim Chris Maene de opdracht om de “volmaakte rechtsnarige concertvleugel” te bouwen. Zijn wens was de unieke en karakteristieke klankrijkdom van de historische piano te verzoenen met het volume, de helderheid, de draagkracht en het speelcomfort van de beste moderne vleugelpiano’s. Chris Maene had dit nieuwe concept al uitgedacht en kon met deze opdracht een vleugelpiano bouwen waarbij traditie en innovatie samenkomen. Sinds 2015 bouwt hij de ‘Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano’, een moderne rechtsnarige concertvleugel die overal ter wereld bespeeld wordt door de beste pianisten.

www.maene.nl

Meesters aan de vleugel

Tijdens Oranjewoud Festival 2021 bespelen onder anderen

de Chris Maene concertvleugel.