To Zoom or not to Zoom?

De eerste column van onze nieuwe zakelijk directeur, Dorien van Londen

To Zoom or not to Zoom?

Een maand geleden begon mijn werk voor Oranjewoud Festival met een radio-interview voor Omroep Fryslân: “Mevrouw Van Londen, gefeliciteerd met uw aanstelling maar u weet dat er een pandemie heerst? Denkt u dat het festival begin juni doorgaat? Weet u zeker dat u hieraan wilt beginnen?” Ik zei dat ik het zeker wist, dat we voorzichtig voorwaarts zouden gaan, ons daarbij leidend door de steeds wijzigende regels en adviezen. Ik was na acht jaar weer terug in de muzieksector, en gelukkig.

Mijn dagen raakten vol, heel vol. Zoomgesprekken met nieuwe collega’s, inlezen, kennismaken met de financiers van het festival zoals de publieke en private fondsen, sponsoren en natuurlijk ook bezoekers van de voorgaande edities. De drop- en mailbox ontploften, evenals mijn hoofd dat ook niet echt voor Zoom noch Teams gemaakt bleek. Vrijwel alle kennismakingen verliepen via telefoon, mail of Zoom – en wat miste ik de echte kennismaking, het echte leren kennen. 

Ik stapte wat vaker in de auto richting Oranjewoud voor 1-op-1 afspraken, ik Zoomde ‘s avonds wat minder, liep een extra rondje door het bos en leerde vooral het festival en de nieuwe collega’s beter kennen. De brei van informatie bleek een uiterst geordende administratie te zijn, mijn voorgangster dag en nacht bereikbaar en nog volledig betrokken, mijn directe collega Yoram bereid om te blijven uitleggen en toelichten, het team een vat vol experts op het gebied van programmering, productie, marketing & communicatie, horeca en vrijwilligers. Die bovendien net als ik behoefte hadden aan echt contact, echt overleg, een echt festival. 

Nu start mijn tweede maand bij Oranjewoud Festival. Achter de schermen zijn wij druk bezig met invulling te geven aan een festival dat vanwege de pandemie anders wordt, maar wel het unieke karakter van het festival behoudt. En waar de goede balans wordt gezocht naar wat het mag kosten en moet opbrengen, en dan niet alleen in euro’s. Nu we beter weten dan ooit tevoren hoe belangrijker gezondheid is, geven we hopelijk ook vaker voorrang aan zaken die deze gezondheid bevorderen: goede voeding, beweging, ontspanning, verbinding en slaap. Alleen dat laatste biedt het festival (vooralsnog) niet actief, maar het overige is ruimschoots voorhanden. Want Oranjewoud Festival is er voor iedereen, met of zonder kennis van klassieke muziek, met bekende en onbekende musici, van ‘s ochtends vroeg tot middernacht, gezeten in een fauteuil in chique outfit, lopend door de modder op laarzen of yoga op een mat, luisterend naar pianomuziek. Rode draad blijft de beste kwaliteit, wat je ook beleeft, wat je ook beluistert, wat je ook eet of drinkt. Hoe meer ik hierover leer, lees en praat, de geprogrammeerde muziek en musici beluister maar vooral de betrokkenheid voel van iedereen die met het Oranjewoud Festival te maken heeft, hoe meer ik zeker weet dat mijn keuze goed is geweest. Ik werk aan iets groots, moois, belangrijks en ik doe dat met gelijkgestemden. En daar word ik gelukkig van.

Dorien van Londen

Bestuursvoorzitter Tjeerd van Bekkum en Dorien van Londen na de contractondertekening (foto Majanka Fotografie)

To Zoom or not to Zoom?

7 februari 2021