Op weg naar een inclusief Oranjewoud Festival

In samenwerking met verschillende partners uit het sociaal domein wil Oranjewoud Festival de concerten voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Een interview met Marieke Jissink, medewerker diversiteit & inclusie.

Op weg naar een inclusief Oranjewoud Festival

“Wij vinden het belangrijk veel mensen te betrekken bij Oranjewoud Festival,” vertelt Marieke Jissink, sinds begin dit jaar medewerker diversiteit & inclusie bij Oranjewoud Festival. “Ook mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld vanwege een fysieke of verstandelijke beperking, afstand tot de arbeidsmarkt of vluchtelingenstatus. Om hen bij het festival te betrekken, heb ik contact met verschillende partners uit het sociale domein.

Die contacten richten zich op bezoekers en vrijwilligers. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Wender en het COA voor de inrichting van het festival: van kussentjes en menuhouders voor op de stoelen en tafels in het festivalrestaurant tot sfeervolle versiering. We proberen iets voor elkaar te betekenen, op basis van gelijkwaardigheid. Bewoners kunnen op deze manier namelijk hun steentje bijdragen aan het festival én met nieuwe mensen en situaties in aanraking komen. Natuurlijk worden ze ook uitgenodigd om het festival te bezoeken, voor velen is dat de kers op de taart van de samenwerking. 

Daarnaast proberen we ook contact te leggen met mensen die in een sociaal isolement zitten, door bijvoorbeeld samen te werken met opbouwwerkers van Caleidoscoop. Via hen neemt een aantal mensen deel aan het speciale ontbijt dat het festival de omwonenden aanbiedt.

Verder wordt ook samengewerkt met de Werkgroep Toegankelijkheid. Daarbij wordt niet alleen onze website van adviezen voorzien, ook het terrein wordt verkend en ontvangen we tips hoe we het festival fysiek beter bereikbaar maken. Naast een speciale parkeerplaats is er daarom komend festival ook een dienstregeling voor het vervoer van mindervaliden en is daarnaast ook op aanvraag vervoer op het festival mogelijk.

Tot slot kunnen bezoekers bij het bestellen van een kaart via het initiatief de Toegift een extra kaart kopen voor iemand die zich dat niet kan veroorloven. Daarin hebben we dit jaar samengewerkt met de Voedselbank, die vouchers heeft uitgegeven die op het festival voor een groot aantal concerten kunnen worden ingewisseld.”

  

Op weg naar een inclusief Oranjewoud Festival

27 mei 2022