Future Perfect genomineerd voor Matthijs-Vermeulenprijs 2019

Compositie Vanessa Lann dingt mee naar de belangrijkste Nederlandse compositieprijs.

Future Perfect genomineerd voor Matthijs-Vermeulenprijs 2019

Oranjewoud Festival heeft het orkestwerk Future Perfect van Vanessa Lann ingezonden om mee te dingen naar de Matthijs-Vermeulenprijs 2019. De belangrijkste Nederlandse compositieprijs is vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Afgelopen vrijdag 5 en zaterdag 6 april 2019 heeft het Noord Nederlands Orkest het stuk uitgevoerd in de Oosterpoort in Groningen en De Doelen in Rotterdam. Het werk is geschreven in opdracht van Oranjewoud Festival en het Noord Nederlands orkest en ging op 1 juni 2018 in première tijdens het openingsconcert van Oranjewoud Festival 2018 als onderdeel van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Volgens het festival bevat het stuk een aantal unieke kenmerken, zoals het gebruik van de celesta als soloinstrument. Ook het verwerken van natuurlijke omgevingsgeluiden in de muziek in daartoe speciaal voorgeschreven fermates zijn onderscheidend. Een ander opvallend element is de enigszins theatrale opstelling van vier koperblazers aan weerszijden van het orkest hetgeen het werk een eigen ruimtelijkheid geeft.

Onder: Yoram Ish-Hurwitz (celesta) en het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Hans Leenders aan het repeteren op Future Perfect. Foto: Ralph van Raat

Future Perfect genomineerd voor Matthijs-Vermeulenprijs 2019

7 april 2019