Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander nieuwe coördinatoren Rabo Kinderproeftuin

Volop plannen voor de komende editie

Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander nieuwe coördinatoren Rabo Kinderproeftuin

De Rabo Kinderproeftuin is niet meer weg te denken van Oranjewoud Festival. Dit kindermuziekfestival laat kinderen in aanraking komen met (nieuwe) muziek en andere kunsten. Zelf instrumenten en composities maken, meespelen in een muziekvoorstelling, workshops volgen op dwarsfluit of djembé: het kan allemaal. Voor de komende editie zijn we al volop plannen aan het maken – samen met de nieuwe coördinatoren van de Rabo Kinderproeftuin: Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander.

Tijdens een locatiebezoek aan de Overtuin op 10 december kregen zij al veel nieuwe ideeën over de invulling van de Rabo Kinderproeftuin. Het blijft nog even spannend wat de exacte locatie wordt: het ommuurde terrein achter de hoge heg of toch het bos bij de vijver? “We kunnen hier natuurlijk een toverbos van maken,” lacht Anne-Maartje, “waarbij kinderen de aanwijzingen in de bomen volgen om bij het volgende onderdeel te komen. Alsof ze de broodkruimels uit Hans & Grietje volgen.” Remy ziet op verschillende open plekjes kleine podia ontstaan waar workshops te volgen zijn. Ouders kunnen dit van een afstandje volgen terwijl ze op een van de picknickbanken zitten. Misschien komt er wel een podium met speelweide bij de vijver. Een concreet idee is dat kinderen in groepjes op excursie naar het Reigersbos gaan, op zoek naar een verborgen kas met insectengeluiden!

Artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz: “We zijn heel blij met alle activiteiten die nu al plaatsvinden in de Rabo Kinderproeftuin. Dit festivalonderdeel heeft een enorme potentie en kan een belangrijke pijler van Oranjewoud Festival worden, maar daarvoor is ondersteuning noodzakelijk. Remy en Anne-Maartje hebben vanuit hun lespraktijk ervaring met kinderen en muziekeducatie. Hun inspiratie en ideeën geven een nieuwe impuls aan de Rabo Kinderproeftuin.”

Zowel Anne-Maartje als Remy waren tijdens eerdere edities al betrokken bij Oranjewoud Festival als workshopdocenten. Zo leerde Anne-Maartje met FlitsOpera kinderen nieuwe noten schrijven voor hun eigen opera. Remy componeerde bij MusicFactory met kinderen nieuwe geluiden voor hun zelfgemaakte instrumenten. De Rabo Kinderproeftuin zien zij als een ‘opstapje’ voor kinderen naar de rest van het festival. Kinderen gaan bijvoorbeeld eerst naar een workshop instrumenten bouwen, daarna gebruiken ze hun instrument in een concertvoorstelling, om vervolgens op excursie te gaan naar een muziekinstallatie uit het hoofdprogramma.

Voordat het festival van start gaat, hebben zes schoolklassen uit Heerenveen al gesnuffeld aan enkele workshops in de Rabo Kinderproeftuin. We kunnen niet wachten om in het voorjaar alle activiteiten in de vernieuwde Rabo Kinderproeftuin te presenteren. Houd onze website in de gaten!

Anne-Maartje Lemereis (1989) is componist en pianist. Haar muziek was onder meer te horen in het Concertgebouw Amsterdam, TivoliVredenburg, op festivals Wonderfeel, November Music en Lowlands. Ze geeft les aan jonge kinderen vanaf vier jaar en aan studenten op het Utrechts Conservatorium.

Remy Alexander (1991) is componist en organiseert educatieve projecten op scholen. Hij geeft workshops en lessen over componeren en improviseren aan kinderen, jongeren en volwassenen. Remy is als educatiecoördinator verbonden aan November Music. Samen met Anne-Maartje richtte hij Stichting In de Knop op, waarmee zij zoveel mogelijk kinderen en jongeren willen stimuleren om zelf muziek te componeren.  

Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander nieuwe coördinatoren Rabo Kinderproeftuin

20 december 2021