28 premières op Oranjewoud Festival

Onderdeel van het uitgebreide programma van de tiende editie van Oranjewoud Festival zijn maar liefst 28 premières.

28 premières op Oranjewoud Festival

Zo brengen onder anderen Mathilde Wantenaar, Bram Kortekaas, Jan-Peter de Graaff en Karmit Fadael uit de jongste generatie, maar ook Mayke Nas en Strijbos & Van Rijswijk nieuwe composities in première. Artistiek directeur Yoram Ish-Hurwitz: ‘Met deze projecten wil ik hoorbaar en voelbaar maken dat klassieke muziek niet alleen een rijke traditie kent maar tegelijk springlevend is. Met name locatiemuziek is voor mij een prikkelend onderzoeksterrein waar Parklandschap Oranjewoud zich optimaal voor leent.’

Het zwaartepunt van de premières ligt op zaterdag 4 juni.

In het bijzondere project Toonzetters vinden maar liefst 20 premières plaats. In korte composities schetsen twintig componisten onder de dertig een levendig tijdsbeeld van muziek anno nu waarmee zij willen uitdragen dat oude taboes zoals tonaliteit definitief tot het verleden behoren. De componisten die deel uitmaken van Toonzetters zijn: Jan-Peter de Graaff, Mathilde Wantenaar, Karmit Fadael, Julian Schneemann, Celia Swart, Kordz, Bram Kortekaas, Primo Ish-Hurwitz, Rick van Veldhuizen, Boris Bezemer, Frieda Gustavs, Nils Davidse. Thomas van Dun, Nuno Lobo, Ramin Amin Tafreshi, Arjan Linker, Tijmen van Tol, Martín Mayo, Melle Heij, Doukus.

Op zaterdagavond speelt Julia Philippens het splinternieuwe vioolconcert Concerto in Technicolor van Thomas Beijer. Het stuk vormt een fusie tussen jazz en klassiek en werd geschreven in opdracht van Oranjewoud Festival en het Noord Nederlands Orkest. Julia wordt tijdens het optreden begeleid door het NNO onder leiding van Clark Rundell.

In De Salon op zondag 5 juni vindt de première plaats van een ultrakort strijkkwartet van Venezolaan Martín Mayo: Y se lo tragó la tierra. Tijdens de Nacht van het Park brengt Celia Garcia-Garcia Sugar Sugar in première, een nieuw werk van Vanessa Lann voor celesta.

Op zaterdag, zondag en maandag zijn vier bijzondere locatieprojecten te bezoeken op Oranjewoud Festival.

Met als titel Zzzoem! #1 schreef Mayke Nas een eerste compositie voor een nieuw instrument dat zij in opdracht van Oranjewoud Festival ontwikkelde, een meerstemmig bloembed bestaande uit mechanisch aangedreven luidsprekertjes op steeltjes. Zij liet zich hiervoor inspireren door de insectenwereld in haar moestuin en de afgenomen biodiversiteit.

Ook kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk ontwikkelden een locatieproject voor Oranjewoud Festival 2022. Na Soprano Panorama vorig jaar, sturen ze de luisteraar dit jaar voorzien van een iPad en koptelefoon de Overtuin en het Museumpark in. Met A Landscape That Is Us onderzoekt het duo een nieuwe verhouding tussen maker, publiek en landschap. Door middel van een GPS-gestuurde app bepalen de componisten, de door de bezoeker gekozen unieke wandelroute en toevallige interacties met het omliggende parklandschap het werk.

Jurjen Alkema en Andrea Droës brengen de natuur en cultuur met elkaar in dialoog met [tik], een locatiecompositie en lichtkunstwerk ineen dat zowel de chaotische als geometrisch geordende eigenschappen van de natuur zichtbaar tot klinken brengt met tikkende kastjes aan jonge bomen.

Andere locatiespecifieke producties die in opdracht van Oranjewoud Festival zijn ontwikkeld zijn Bunker Paradiso van de Spaanse cellist en performer David Fernández die zich in escapisme verliest in de ondergrondse BB Bunker en Folly Ball, een muzikaal lichtkunstwerk rond een historisch paviljoentje in de Overtuin. Paul en Menno de Nooijer vervlechten daarin fantasie en werkelijkheid, samen met gitarist Izhar Elias.

Alle premières op een rij:

Oranjewoud Festival is officieel partner van en opmaat voor de Dag van de Componist op 18 juni.

28 premières op Oranjewoud Festival

13 mei 2022