Financiële toegankelijkheid

Soms krijgen wij vragen over de financiële toegankelijkheid van het festival. Hoewel er altijd verbeteringen mogelijk zijn, leggen wij hieronder uit wat de status is van ons financiële beleid en de toegankelijkheid voor mensen met een smalle beurs.

Cultuur is voor iedereen, wat ieders persoonlijke achtergrond ook is. Toch is het festival niet gratis. Dat heeft ermee te maken dat er veel kosten moeten worden gemaakt om een festival in de buitenlucht te organiseren op een manier die recht doet aan de bijzondere optredens en de prachtige omgeving. Parklandschap Oranjewoud inspireert makers en publiek maar beschikt nauwelijks over de faciliteiten die hiervoor nodig zijn. Denk daarbij aan voldoende stroom, water en locaties die beschermen tegen uiteenlopende weersinvloeden. Daarnaast zijn veel mensen nodig (musici, makers, technici, bouwers, organsatoren, enzovoort) die heel hard werken en eerlijk moeten worden betaald.

Steun

Gelukkig wordt het festival aan alle kanten financieel gesteund. Verschillende overheden, fondsen, sponsoren en donateurs waarderen de kwaliteit en het karakter van het festival en dragen financieel bij. Toch is dat niet voldoende en doen wij een beroep op het publiek in de vorm van toegangskaarten. Omdat wij ons realiseren dat niet iedereen even draagkrachtig is én omdat wij vinden dat kinderen op jonge leeftijd in contact moeten worden gebracht met cultuur, proberen wij mensen met beperkte bestedingsmogelijkheden tegemoet te komen. Dit doen wij met het onderstaande beleid. Mocht je ideeën hebben hoe het beter kan, laat het ons weten.

Wat wij nu al doen

  • Intensieve samenwerking met de Voedselbank. Hun cliënten krijgen anoniem de mogelijkheid unieke codes op te vragen waarmee zij gratis naar het festival kunnen, zowel de concerten van het hoofdprogramma als De Proeftuin / Rabo Kinderproeftuin. Deze actie wordt betaald door andere festivalbezoekers door middel van De Toegift.
  • Jeugd t/m 18 jaar betaalt slechts € 2,50 voor alle concerten van het hoofdprogramma, ongeacht de normale prijs. Jongeren t/m 30 mogen voor de halve prijs. Door met losse kaarten te werken in plaats van alleen passe-partouts houden wij het hoofdprogramma ook toegankelijk voor volwassenen.
  • De Proeftuin en de Rabo Kinderproeftuin is gratis toegankelijk voor jeugd t/m 18 jaar. Volwassenen betalen € 2,50 per dag of € 5,00 voor het volledige festival. Zowel De Proeftuin als de Rabo Kinderproeftuin zijn sfeervol ingericht en staan bol van optredens, workshops en andere activiteiten van hoge kwaliteit.
  • Wij hebben een vaste medewerker aangesteld die zich exclusief bezighoudt met diversiteit, inclusie en toegankelijkheid, onder meer op cultureel, sociaal, financieel en fysiek gebied.