Toonzetters winnaar Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022

Met Toonzetters winnen Oranjewoud Festival en Primo Ish-Hurwitz de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022, evenals Opera Zuid. Het Genootschap voor Nederlandse Componisten vraagt met deze award aandacht voor fair practice, honorariumrichtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek, naast vrije artistieke ruimte, duurzame publieksontwikkeling en impact op het Nederlandse muziekleven. 

Toonzetters winnaar Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022

Toonzetters

Toonzetters is een project van componist Primo Ish-Hurwitz (21), geproduceerd door Oranjewoud Festival. In korte composities schetsen twintig componisten onder de dertig een levendig tijdsbeeld van muziek anno nu. Het resultaat is een caleidoscopische concertvoorstelling waarbij uiteenlopende stijlen en karakters in hoog tempo de revue passeren, van neoromantisch tot minimal of jazzy electronics. Gedurende ruim een uur ontvouwt zich zo een kleurrijk portret van de huidige generatie toonzetters. De 20 werken worden uitgevoerd door prijswinnende musici: slagwerkers Agostinho Sequiera en Arjan Jongsma en pianisten Ramon van Engelenhovenen Shane van Neerden. Filmmaker Bowie Verschuuren is verantwoordelijk voor de filmbeelden tijdens de voorstelling en regisseur Jos van Kan gaf regieadviezen.

De componisten die deel uitmaken van Toonzetters zijn: Jan-Peter de Graaff, Mathilde Wantenaar, Karmit Fadael, Julian Schneemann, Celia Swart, Alexandre Kordzaia, Bram Kortekaas, Primo Ish-Hurwitz, Rick van Veldhuizen, Boris Bezemer, Frieda Gustavs, Nils Davidse. Thomas van Dun, Nuno Lobo, Ramin Amin Tafreshi, Arjan Linker, Tijmen van Tol, Martín Mayo, Melle Heij en Dimitri Geelhoed.

Primo Ish-Hurwitz is eerste-prijswinnaar van de internationale Alba Rosa Viëtor Composition Competition 2022. Hij is nu vierdejaars compositiestudent aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Jeths en Meriç Artaç. 

Tournee 2022/23

Naast het concert op 15 oktober in Amare tijdens Festival Dag in de Branding reist Toonzetters dit najaar langs Intro in Situ Maastricht, November Music ‘s-Hertogenbosch, TROMP Percussion Eindhoven, Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam en Philharmonie Haarlem. De première van Toonzetters was tijdens Oranjewoud Festival 2022 en verder bij te wonen op de Dag van de Componist in TivoliVredenburg, Wonderfeel Festival en Grachtenfestival Amsterdam.

Album

Tijdens het optreden in het Muziekgebouw op 26 januari 2023 wordt het bijbehorende album gepresenteerd. Dat verschijnt bij het label 7 Mountain Records.

De prijs werd op 15 oktober uitgereikt in Amare tijdens Festival Dag in de Branding. Andere genomineerden waren het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Pynarello, Gaudeamus Festival, Nederlands Pijpersgilde en Collegium Utrecht. Klik hier voor het volledige juryrapport

Hier vind je meer informatie over Toonzetters.

Toonzetters winnaar Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022

15 oktober 2022